Autor Tema: DIY: Promena pozadinskog osvetljenja na instrument tabli Mondeo mk3  (Posjeta: 616 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline FM III

 • Član foruma
 • **
 • Postova: 184
  • Automobil: Panter black Mondeo TDDI 2.0 85kW/115KS 2002.g
  • Lokacija: Beograd
Razmišljajući kako bih mogao da malo osvežim auto rešio sam da pokušam malo da se poigram i da pokušam da promenim zelenu pozadinsku boju na instrument tabli u nešto zanimljivije i što bi mom oko odgovaralo. Uspeo sam u toj svojoj zamisli, pa ću pokušati svojim opisima i slikama da olakšam nekome posao oko ove igrarije, naravno ako se odluči na nju. Odmah da napomenem da je lakše i auto je pre osposobljeniji za dalju upotrebu ako imate drugu tablu (može i neispravna) i pripremite je lagano bez žurbe, pre skidanja svoje. Upozorenje: obratite pažnju koju tablu uzimate jer ima različitih tipova instrument tabli, dva tipa za dizela. Postoji tabla koja ima oznaku za grejače i dve pahuljice (prva slika), kao i tabla  sa oznakom za grejače, jednom pahuljicom (ali LE dioda je sa dve boje) i oznaka za nizak nivo tečnosti za pranje vetrobrana (druga slika).
Za benzinca je sve isto samo što pokazivaŠobrtaja ide do 8000 RPM (za razliku od dizela gde ide do 5000 RPM) i ne radi mu oznaka za grejače.
Ne zaboravite da pre nego što počnete da radite prvo obavezno zapamtite gde stoji kazaljka rezervoara (biće vam jasnije kasnije zbog čega), a onda je naravno potrebno skinuti i samu instrument tablu, a to je već opisano u ovoj temi DIY: Skidanje instrument table Mondeo mk3 .

Kada je tabla skinuta, zbog lakšeg rada skinite sve sijalice i kada su već skinute obavezno ih zamenite novim sijalicama ili odgovarajućim LCD modulima (na slici obeleženo žutim strelicama), a onda ukloniti i zadnji poklopac štampane ploče, koji se drži na 5 šrafa (na slici obeleženo crvenim strelicama). Ako menjate sijalice pripremite 4 komada T10 od 3W i 6 komada T5 od 1,2W. Možete staviti i jače sijalice ali nije preporučljivo, sem ako se radi o LED modulima. Ja sam se opredelio da postavim LED module i to samo na mesta za pozadinsko osvetljenje: 2xT5 i 4xT10, a ostale sijalice zamenim novim.Pošto je sve to uklonjeno štampana ploča više ničim nije pričvršćena, ali da bi se uklonila treba je celu ravnomerno povlačiti na gore kako bi se ravnomernim povlačenjem skinula sa kontakta pokazivača: Temperature, Goriva, Obrtaja i Brzine (obeleženi kvadratima sa spoljne strane) i plastičnih držača istih i poklopca štampane ploče (obeleženi strelicama na slici).Da bi vam bilo jasno zašto treba ravnomerno povlačiti evo i nekih bližih slika na kojima se vide šiljci (na prvoj slici) koji su kontakti na potenciometrima  pokazivača i koji treba da prodju kroz otvore na štampanoj ploči (druga slika):Uklanjanjem štampane ploče, možemo preći na skidanje prednjeg dela instrument table koji se drži na 4 šrafa (obeleženo strelicama na slici) i njenim uklanjanjem dolazimo do dela koji treba obraditi kako bi promenili pozadinsko svetlo, ploča kroz koju prolazi osvetljenje i držača motorića pokazivača.Uklanjanjem prednjeg dela ostaje nam da sklonimo i šipkice za resetovanje koje se samo vade iz držača. Obratite pažnju da ne izgubite sundjerčiće, koji služe da spreče ulazak prašinu u samu instrument tablu.Da bi skinuli ploču moramo skinuti kazaljke svih pokazivača, a to je najlakše uraditi ili viljuškom ili kao u mom slučaju češalicom za ledja :D . Ispostavilo se da je idealna za to. Za svaki slučaj podmetnite nešto da se ploča ne bi ogrebala prilikom skidanja.Pošto ima dva tipa table za mondeo mk3 postaviću slike obe.
Kod starijeg tipa table na prednjem delu ima 2 deblja srebrna prstena oko pokazivača obrtaja i brzine, ploča kroz koju prolazi svetlost je deblja i sa zadnje strane ima jedan beli lepljivi deo koji otežava rastavljanje i uklanjanje zelene fabričke boje.

Noviji tip table na prednjem delu ima tanje srebrne prstenove oko svih pokazivača, ploča kroz koju prolazi svetlo je tanja i reljefnog je oblika. Po meni  lepša i rešio sam da noviji tip ugradim na stariji auto, menjajući samo prednji deo i ploču sa sledećih slika.
Kazaljke na oba tipa instrument table su iste.Pre nastavka radova sa ploče skinite i dva graničnika, držača kazaljki kako ih ne bi oštetili ili polomili. Njih skidamo pritiskom pipaka ka unutra sa zadnje strane ploče i poguramo da izadje kroz samu ploču.Ovako izgledaju delovi jedne rasturene instrument table:Sada kada je sve rastavljeno pre uklanjanja razmislite možda bi nešto ostavili u originalnoj boji. Ja sam odlučio da u originalnoj boji ostanu displeji od borda i predjene kilometraže, kao i oznake za obrtaje i km/h. Posle odluke može se preći na uklanjanje zelene boje sa željenih mesta na ploči. Moram napomenuti da se može skidati i hemijom, ali ne preporučujem takvo nešto, pogotovu ako vam je to jedina tabla koju imate, jer se veoma lako može upropastiti ploča. Za skidanje možete koristiti: žilet, skalper, brusni papir ili ovakve nožiće, kao što sam ja koristio:Boju uklanjate polako i dok to radite mnogo lakše je imati neko pozadinsko svetlo i pomoću njega videti da li je boja skinuta, u kojoj meri ili nije. Ja sam za tu svrhu ispočetka koristio panik lampu za proveru:A kasnije sam neispravnu instrument tablu prepravio i na nju sam doveo napajanje od 12V sa punjača akumulatora. Ovim sam dobio i mogućnost da vidim kako promene izgledaju kada se sve sklopi.Ovako izgleda kada krene guljenje i ja sam odlučio da uklonim gel i sa crvene boje jer se onda dobija intezivnija nijansa:Na internetu sam pronašao da se fabrički koristi transparentni gel film u boji, koji nisam uspeo da nadjem kod nas, a za poručivanje iz inostranstva ko zna koliko bi mi trebalo vremena, pa sam pokušao da nadjem odgovarajuće nijanse boje za stakla, ali mi ni to nije pošlo za rukom i onda sam isprobavao sa trenutno dostupnim stvarima, kao lak za nokte u nebrojanim nijansama, razne folije u boji i na kraju sam svoju avanturu završio flomasterima.
Bilo je mnogo isprobavanja i skidanja tako da sam na kraju staru tablu skoro uništio (što se i vidi na nekim slikama). Veoma je teško postići zamišljenu nijansu boje nanoseći je sa zadnje strane a da prilikom gašenja pozicije ostane kao fabrička.
Ovo su slike nekih isprobavanja, a prve dve su sa samo oguljenim pločama, dok su druge dve neke od proba.


Ja sam se opredelio da postavim LED module i to samo na mesta za pozadinsko osvetljenje 2xT5 i 4xT10, a ostale sijalice zamenim novim. Obratite pažnju kakve module uzimate jer neki od modula ne mogu da prodju kroz rupu na instrumnet tablu. Ja sam ugradio ovakve module:
Kako bi uvideli razliku izmedju osvetljenja evo i slika samo sa običnim sijalicama, kombinacija običnih sijalica i sa LED modula, kao i samo sa LED modula.

Završivši sa prepravkama, tj. guljenjem i bojenjem odredjenih delova ploče, može se preći na poslednji deo za koji bih voleo da kažem: "A sada samo sklopite tablu, vratite je na svoje mesto i to je to", ali nije tako.
Pošto smo skidali kazaljke sada ih treba malo i podesiti.
Pre vraćanja na svoje mesto instrument tablu treba sastaviti, ali bez vraćanja kazaljki na mesto i bez prednjeg dela kako bi imali pristup kazaljkama. Tako sastavljenu tablu postavljamo na njeno mesto i spajamo sa odgovarajućim konektorom kako bi doveli napon do nje. Tabla će se sama posle sama resetovati i onda na svoje mesto vraćamo kazaljke stavljajući ih samo ovlaš, da bi mogli da izvršimo sitnije korekcije njihovim pomeranjem.Sada možemo dati i kontakt i prvo naštelovati kazaljku pokazivača goriva vraćajući je na zapamćeno mesto (upozorenje sa početka DIY-A), ja sam se odlučio da pre ove intervencije rezervoar napunim do vrha, zbog čega mi je i vraćanje te kazaljke bio lakši. Takodje vraćanje kazaljke pokazivača temperature nije bilo teško, vratio na početak jer je motor bio hladan, mada je nisam odmah fiksirao.
Onda sam pokrenuo self test i proverio dokle idu pokazivači obrtaja i brzine (u self testu kazaljke moraju ići do kraja skale), potom sam upalio auto sa self testom i postavio da prikazuje obrtaje i iz nekoliko puta puštajući da radi na leru, dodavajući gas kako bi na nekoliko pozicija naštelovao kazaljku da pokazuje isto kao u self testu i na kraju fiksirao kazaljku.
Dok sam sve to podešavao auto je radio i grejao se tako da sam posle proverio i kazaljku temperature a onda i nju fiksirao.
Najveći problem predstavlja podešavanje kazaljke pokazivača brzine. Da bi nju podesili treba ili voziti odredjenom brzinom sa nesklopljenom do kraja instrument tablom i ujedno u vožnji korigovati kazaljku da bi se izjednačila sa vrednosti na self testu (ovu opciju ne preporučujem nikako), ili podići prednji kraj auta da pogonski točkovi budu u vazduhu i onda podešavati (svakako opcija za preporuku). Postoji i alternativna opcija da se kazaljka šteluje samo na self testu, tj. da uvek kreće sa 0 km/h i da se uvek zaustavlja tačno na 240 km/h, a posle toga proverava tačnost pokazivača. Ja sam nažalost morao da koristim tu alternativnu opciju za štelovanje. Posle štelovanja i korigovanja i tu kazaljke fiksiramo.
Pažnja: kada fiksirate kazaljke pazite da ih ne pritisnete previše jako jer će onda kačiti o samu tablu i neće davati tačne podatke, neće se vraćati na početno mesto i posle toga će biti teško ponovo je skinuti jer je teško nešto podvući kako bi se kazaljka ponovo skinula.
Kada naštelujete sve kazaljke mogu se vratiti šipkice za resetovanje i prednji poklopac, a potom učvrstiti sve šrafovima i sklopiti sve što je rastureno da bi se došlo do instrument table.
Kada sve vratite na svoje mesto, možete da se divite svom radu, a moj rad trenutno izgleda ovako:Ako ste se posle ovog DIY-a rešili da i vi probate da ulepšate ili prilagodite auto svojim potrebama, nadam se da će vam uveliko pomoći.
Srećno sa radovima.

Offline FM III

 • Član foruma
 • **
 • Postova: 184
  • Automobil: Panter black Mondeo TDDI 2.0 85kW/115KS 2002.g
  • Lokacija: Beograd
Odg: DIY: Promena pozadinskog osvetljenja na instrument tabli Mondeo mk3
« Odgovori #1 : 27 Prosinac, 2015, 02:32:19 »
Pošto nemam edit dugme da dodam predlog člana mbole sa FCS u vezi prejakog guranja kazaljki:

Napraviš dubok i uzak urez na staroj kartici (kreditnoj ili nekoj sličnoj) ili na par vizitkarti, tako da moze da se podvuče izmedju kazaljke i table, i onda pritisne. Kada se izvuce kartica, ostane taman koliko je kartica debela izmedju table i kartice.

Offline jurinjo

 • Stari član
 • ****
 • Postova: 1689
  • Automobil: Ford Focus 1.6 tdci, 2011.
  • Lokacija: Velika Mlaka
Odg: DIY: Promena pozadinskog osvetljenja na instrument tabli Mondeo mk3
« Odgovori #2 : 27 Prosinac, 2015, 21:17:04 »
Odličan posao. stvarno  :thumbsup:

Offline FM III

 • Član foruma
 • **
 • Postova: 184
  • Automobil: Panter black Mondeo TDDI 2.0 85kW/115KS 2002.g
  • Lokacija: Beograd
Odg: DIY: Promena pozadinskog osvetljenja na instrument tabli Mondeo mk3
« Odgovori #3 : 28 Prosinac, 2015, 00:35:45 »
Hvala jurinjo  :top: !
Potrudio sam se da što bolje objasnim, jer na svim upustvima koje sam gledao na netu uvek ima nešto skriveno na šta nismo računali pa posao ne ispadne lak.

Offline damir59

 • Administrator
 • Starosjedioc foruma
 • *****
 • Postova: 2404
 • damir
  • Automobil: ford C-MAX
  • Lokacija: rijeka
Odg: DIY: Promena pozadinskog osvetljenja na instrument tabli Mondeo mk3
« Odgovori #4 : 28 Prosinac, 2015, 09:48:31 »
Svaka čast, odličan posao  :goodjob: Sve super objašnjeno i pokazano  bravo :notworthy:

Offline orhan

 • Član foruma
 • **
 • Postova: 359
 • aka MONDEICI
  • Automobil: Mondeo MK3 2.0 TDDI 85 KW
  • Lokacija: Split
Odg: DIY: Promena pozadinskog osvetljenja na instrument tabli Mondeo mk3
« Odgovori #5 : 28 Prosinac, 2015, 16:37:02 »
č¹Â to se tiće brzinomjera,Mondeov krade ko i kao kod većine auta,tj. dodaje 5-8 km/h
Tako da štelati se može namještanjem kazaljke nakon self testa i provjerom putem GPS-a
Za kazaljku goriva dobro je napuniti do vrha kao i ti,ili slikati mobitelom položaj kazaljke prije rastavljanja. Ujedno,obzirom da nije preporučljivo dizele cjediti do nule,bolje je kazaljku malo unazad pomaknit :-)

Inače svaka čast na trudu

Offline hrkljuc

 • Administrator
 • Forum Fanatics
 • *****
 • Postova: 4064
 • turbo slowmotion on 4-wheels
  • Automobil: Fiesta mini AM 1.5tdci
  • Lokacija: zgb - sesvete
  • my web
Odg: DIY: Promena pozadinskog osvetljenja na instrument tabli Mondeo mk3
« Odgovori #6 : 28 Prosinac, 2015, 20:49:13 »
pohvala na odličnom detaljnom objašnjenju... svaka čast  :goodjob:
prdi, smrdi, al ajd... bar ide :D

Offline RS 2000

 • Forum Fanatics
 • ******
 • Postova: 6729
 • Stari alkoholičar
  • Automobil: Ford Mondeo 2.2TDCi
  • Lokacija: Novi Vinodolski
Odg: DIY: Promena pozadinskog osvetljenja na instrument tabli Mondeo mk3
« Odgovori #7 : 30 Prosinac, 2015, 22:39:27 »
Odlično ;)

Poslano sa mog GT-I9300 koristeći Tapatalk

-Nikad ne vjeruj sjaju u očima žene. To je vjerojatno samo svjetlo što prodire kroz njenu šuplju glavu.

Nikola Tesla

Offline FM III

 • Član foruma
 • **
 • Postova: 184
  • Automobil: Panter black Mondeo TDDI 2.0 85kW/115KS 2002.g
  • Lokacija: Beograd
Odg: DIY: Promena pozadinskog osvetljenja na instrument tabli Mondeo mk3
« Odgovori #8 : 31 Prosinac, 2015, 05:15:40 »
damir59, orhan, hrkljuc, RS 2000, hvala svima na pohvalama  :hatoff:
@ orhan
razmišljao sam i ja da ga štelujem po GPS-u, ali mi je nekako bilo logičnije da se kazaljka poklapa sa bord kompijuterom. Naravno ko bude želeo može i tako da odradi.

Offline polaris

 • Novi član
 • *
 • Postova: 38
  • Automobil: Ford Focus TDCI
  • Lokacija: Beograd
Odg: DIY: Promena pozadinskog osvetljenja na instrument tabli Mondeo mk3
« Odgovori #9 : 13 Siječanj, 2016, 21:25:28 »
Svaka cast majstore  :thumbsup:.Nadam se da ces poceti da se time i bavis,pa da ti odmah dovezem auto.